Stari gradski muzej

Pokušaj razvitka muzejske djelatnosti u Pakracu bilježimo kao osnivanje starog muzeja u Pakracu koji je službeno otvoren 27.07.1954.godine kao Muzej narodne revolucije. 13.09.1955.godine preimenovan je u Gradski muzej, te kasnije 14.02.1957.godine u Kotarski muzej.

Muzej se nalazio u staroj varoškoj kući, odnosno općini (zgrada iz 1771.godine) koja se 1954.god. seli u novoizgrađenu zgradu na mjestu nekadašnjeg porušenog starog grada Pakraca, na današnjem Trgu Josipa bana Jelačića.

Svečano otvorenje muzeja upriličeno je u sklopu svečanosti otvaranja prve privredne izložbe kotara Pakrac i otkrića spomen-kosturnice palih heroja u ratu.

Nažalost, taj muzej je imao prilično burnu, nestalnu i na kraju neslavnu povijest djelovanja.

Danas prema određenim zapisima, člancima, te sjećanjima suvremenika možemo rekonstruirati što se u ovom muzeju sve čuvalo. Najbrojnija je bila zbirka NOB-a, no ipak, bilo je tu i vrijednih arheoloških, etnografskih (narodne nošnje), povijesnih, kulturno-povijesnih predmeta i dokumenata.

Tijekom djelovanja muzeja često se raspravljalo kakvog bi tipa trebao biti, a prevladala je ideja koja je naglašavala važnost samo zbirke NOB-a. U jednom trenutku je građa ostalih zbirki ponuđena Daruvaru u kojem bi se na osnovu te građe osnovao muzej za arheologiju i etnografiju.

Rješenjem narodnog odbora općine Pakrac broj 1423/2 od 10.04.1963.godine konačno je ukinut Kotarski muzej narodne revolucije u Pakracu. Osnovana je Zbirka XII. Proleterske udarne brigade koja je trebala biti odjel Muzeja radničkog i NOP Slavonije u Slavonskom Brodu, ali do toga nije došlo uslijed neriješenih pitanja oko financiranja zbirke.

1968.godine dolazi do iseljavanja zbirke muzeja iz prostora stare općine, te je jedno vrijeme bila izložena u Osnovnoj školi u Bučju.

Rješenjem Skupštine općine Pakrac od 22.08.1969.godine ukida se Zbirka XII. Proleterske brigade kao samostalna pravna ustanova, a Zbirka se predaje na čuvanje Narodnom sveučilištu.

Zbirci se vremenom gubi svaki trag, od vrijednih predmeta nije preostalo ništa i kada se krenulo u osnivanje novog muzeja krenulo se od samog početka.

 

 

Kontaktirajte nas

Vaše ime i prezime:

Vaši kontakt podatci:

Vaša poruka:

Mapa weba