Pakrac/ Noć muzeja 2022.

Welcome to your Pakrac/ Noć muzeja 2022.

Slavonski banovac srebrni je novac kovan u prvoj hrvatskoj kovnici novca u Pakracu! Znaš li koliki je promjer ovog novčića?

Pakrac se kao grad razvio iz srednjovjekovne utvrde jedne od najvećih u Slavoniji. Znaš li možda koliko kula je ova utvrda imala?

U Muzeju grada Pakraca čuvamo jedan vrlo vrijedan rimski nadgrobni spomenik. Znaš li gdje je ovaj spomenik pronađen?

Grofovi Jankovići daruvarski bili su vlasnici pakračkog vlastelinstva cijelo stoljeće. Grof Antun Janković u Pakracu je podigao i veliki dudovnjak kao temelj razvoja svilarstva u ovim krajevima. na ovom mjestu će 1898. niknuti nova moderna zgrada i ustanova. Znaš li koja?

Najstariji opis Pakraca potječe iz 17.stoljeća. Znaš li ime i prezime turskog putopisca koji nam ga je ostavio?

Pakrac je nekada imao vrlo poznatu tiskaru koju su vodila braća Filipović. Kupili su je od jednog poznatog pakračkog poduzetnika i uglednog pripadnika židovske zajednice? Znaš li njegovo ime i prezime?

Prvi planinarski dom na Psunju sagrađen je na Velikoj Poljani i nosio je naziv po predsjedniku planinarskog društva Josipu Svobodi. Znaš koji poznati hrvatski arhitekt je projektirao ovaj dom?

Kako se zove druga žena koja je diplomirala medicinu na prestižnom Bečkom fakultetu koja će kasnije postati svjetski poznata psihoanalitičarka, a porijeklom je Pakračanka?

Tko je bio posljednji austrougarski ravnatelj pošte u Pakracu, a ujedno i izumitelj signalnog sata?

Znaš li koje je godine Pakrac dobio status grada?

Skip to content