Album Luje Šnedorfa, slike Prvog svjetskog rata

Zahvaljujući nesebičnom daru Josipa Pećanića, koji je kao mladi urar izučavao zanat kod poznatog pakračkog urara i zlatara Luje Šnedorfa, naš muzej postao je bogatiji za još jedan vrlo vrijedan predmet.

Riječ je albumu Luje Šnedorfa, nastalom uglavnom na ratištima tijekom Prvog svjetskog rata čiji je Šnedorf bio direktni sudionik kao vojnik austrougarske vojske.

Lujo Šnedorf rođen je 1882. u češkom mjestu Strakonice, a kao dijete je s roditeljima, mlinarima po zanimanju, doselio u Pakrac. Po struci je bio urar, zlatar i optičar, a u Pakracu je imao kuću sa zlatarskom i optičarskom radnjom te prodajnim prostorom. Svoju radnju znao je isticati originalno uređenim izlogom i natpisom na ulaznim vratima kuće koji je glasio: Lječilište zlatnine i satova i Klinika srebrnine i naočala.

Lujko, kako su ga od milja zvali, bio je čovjek posebnog, vedrog duha, imao je dara za satiru i grotesku, bio je organizator Karnevala u Pakracu pa i satiričkog lista pod nazivom Pakrački dekret, glumac u mnogim kazališnim predstavama Češke besede, planinar i veseljak.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata Šnedorf je kao stariji topnički časnik služio vojsku u hrvatskim trupama koje su bile u sastavu austrougarske vojske, na sjeveroistoku Europe. Za vrijeme služenja skupljao je uspomene, fotografije, dopisnice i razglednice koje je slao i dobivao, te ih je pomno složio u mali album neprocjenjive vrijednosti koji danas čuvamo u muzeju. Album je bio veliko iznenađenje jer nismo imali nikakvih saznanja o njegovom postojanju i zahvaljujući našem darovatelju gospodinu Pećaniću  dobili smo priliku čuvati i prezentirati ovaj vrlo važan dio pakračke, hrvatske, ali i svjetske povijesti. Važno je napomenuti kako je Lujo Šnedorf nakon povratka s ratišta dao sagraditi i jedan od rijetkih spomenika uopće u Hrvatskoj poginulim suborcima iz Prvog svjetskog rata. Ovaj spomenik i danas se nalazi na pakračkom katoličkom groblju kao svjedok tog davnog rata i spomen velikom broju žrtava s pakračkog područja.

Album predstavlja neprocjenjivo važan izvor informacija o jednom od najgorih ratova u svjetskoj povijesti, a ujedno je i dokument nesalomljivosti ljudskog duha i u najtežim situacijama.

Album Luje Šnedorfa Album Luje Šnedorfa

Digitaliziran je u našem muzeju i po prvi put  u Noći muzeja 2021. javnost se ima priliku upoznati s ovim vrijednim predmetom. Dijeli vas samo klik do njega – zato slobodno krenite na virtualno putovanje i vratite se u vrijeme za koje nikako ne bismo željeli da se ponovi.

 

 

 

Dopisnica iz albuma Pakračanina Luje Šnedorfa poslana za vrijeme njegovog služenja u austrougarskoj vojsci tijekom Prvog svjetskog rata.
Dopisnica upućena Luji Šnedorfu u Pakrac, prednja strana s crtežom u olovci i porukom na češkom jeziku, 15.VII.1916.
« od 170 »
Skip to content