Kako je Pakrac izgledao prije 200 godina?

Jedan o najvrjednijih predmeta koji čuvamo u Muzeju grada Pakraca je matrica za bakrorez s početka 19. stoljeća, koju su pakrački obrtnici dali izraditi u Beču te njome tiskali majstorske listove, odnosno diplome članovima Mješovitog ceha u Pakracu, osnovanog 1818. godine. Zanimljivo je kako je matrica  dugo godina bila izgubljena, a znamo kako se neko vrijeme čuvala u prostoru starog pakračkog muzeja, ali nažalost nakon Domovinskog rata gubi joj se svaki trag. Zahvaljujući gospodinu Matiji Grgureviću , koji je ovaj predmet pronašao i darovao muzeju 2011. godine, ponovno se vratio tamo gdje i pripada. Matrica je restaurirana u radionici za restauraciju metala „Ferrum“ u Zagrebu i dovedena u stanje za ponovno moguće otiskivanje. Do danas je poznat samo jedan otisak ove matrice i to onaj iz 1825. godine koji se čuva se u Hrvatskom državnom arhivu. Ovaj majstorski list pakrački ceh  izdao je krznaru Aronu Prodanoviću iz Vinkovaca.

Vrijednost matrice, osim povijesnog značenja proizlazi i iz toga što se na njoj, točnije u njezinom gornjem dijelu, nalazi najstariji slikovni prikaz Pakraca. Donji dio zauzima natpis unutar kojeg postoje ostavljeni prazni dijelovi koji su bili promjenjivi i ispisivali su se ručno nakon otiskivanja Majstorskog lista (ime i prezime majstora , njegovi osnovni podaci i datum izdavanja). Sama veduta grada precizno je izvedena u tehnici bakroreza i bakropisa s nizom detalja koji nam vjerno dočaravaju Pakrac s kraja 18. i početka 19.stoljeća te su na njoj prikazani svi do danas najznačajniji kulturno-povijesni spomenici grada.

 

Bakrorez majstorskog lista

Ove 2018. godine obilježavamo 200 godina od osnutka Mješovitog pakračkog ceha pa smo se prigodom te obljetnice odlučili i na ponovno otiskivanje majstorskog lista s ove matrice. Zahvaljujući grafičaru Krešimiru Ivančeku, matrica je ponovno otisnuta u tehnici dubokog tiska u ograničenom broju od pet primjeraka u Bjelovaru. Po jedan primjerak je darovan Gradu Pakracu i Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika dok se preostala tri primjerka čuvaju u muzeju. Tako su nakon dugog niza godina Majstorski listovi s najstarijom slikom grada ponovno otisnuti i izloženi u Muzeju grada Pakraca.

 

Preša za duboki tisak

Vlaženje papira

Nanošenje boje

Ploča spremna za tisak

Otiskivanje

Otisak na preši

Sušenje otiska

Novo otisnuti primjerak Majstorskog lista