Zeleni svijet u crno-bijeloj tehnici

Pakrac zaista ima sreću što je okružen prekrasnom prirodom čije bogatstvo i ljepotu  u normalnim okolnostima baš i ne cijenimo dovoljno. Možda smo to više nego ikada osvijestili sada u ovo doba krize i ograničenog kretanja kada je šuma Kalvarija, u neposrednoj blizini grada, postala više nego ikada, odredište brojnih šetača željnih uživanja u ljepotama prirode i svježem zraku. Jeste li se ikada zapitali kada je nastala?

Zasađena je vjerojatno između 1910. i 1920., a nekoliko puta joj je prijetilo rušenje, prvo nakon drugog svjetskog rata kada ju je od rušenja spasio poznati pakrački bilježnik i načelnik Matija Grabrić dok se posljednja opasnost od rušenja pojavila neposredno prije Domovinskog rata. Na svu sreću i ovaj put šuma nije posječena. Simbol Kalvarije po kojem i nosi ime su Tri križa koja su se ovdje uzdizala i prije sadnje same šume. Postavio ih je i uredio pakrački župnik Ivan Dvojak još davne 1802. godine.

Laganom šetnjom od Tri križa put vas vodi do još jednog od omiljenih odredišta u ovoj šumi, do Markovca na kojem se nalazi izvor vode i kapelica posvećena Majci Božjoj Lurdskoj, izgrađena 1808. godine. U pozadini kapelice nekad je stajalo i drveno zvono. Za Markovac kruži legenda kako je ovdje neki slijepi Marko došao na izvor, napio se vode i umio, a nakon toga i progledao. Od tada se izvor upravo po njemu zove Markovac. Dugi niz godina Markovac je bio mjesto na kojem su ljudi osim uživanja u prirodi tražili  blagoslov i ozdravljenje. Djevojke iz obližnjeg sela Prekopakra, na Cvjetnicu su pješke dolazile do izvora i umivale se u ovoj vodi. Za ovaj sunčani vikend koji se bliži dijelimo s vama raritetne fotografije iz fotografske muzejske zbirke ovih mjesta, one Ive Gebera iz 1975. zatim  jednu stariju fotografiju Markovca iz 1935. te fotografiju iz 1936., pakračke djece osnovne škole sa izleta na Markovcu.

Zeleni svijet u crno-bijeloj tehnici ?

 

 

 

Skip to content