Muzejski kviz

Welcome to your Pakrac

Znaš li  što se danas nalazi na ovom mjestu prikazanom na staroj razglednici, na kojem su nekada stajale kule srednjovjekovnog Starog grada Pakraca?

Ova prva hrvatska kuna kovana je upravo u tvom gradu u prvoj hrvatskoj kovnici novca u 13.stoljeću. Kako se zove ovaj srebrni novčić koji je bio inspiracija za ime suvremene hrvatske monete?


Znaš li koja građevina se nalazi na ovoj staroj razglednici? Više ne postoji u Pakracu, srušena je 1941.


Znaš li naziv ulice koja je prikazana na ovoj staroj razglednici?Znaš li naziv zgrade u kojoj djeluje Muzej grada Pakraca?


Pakrac je kao vlastelinstvo bio posjed koji je često mijenjao svoje vlasnike. Jedan od njih je bio poznati barun i vojskovođa, a ovdje je sagradio svoj dvorac koji i danas postoji u Pakracu, a prikazan je na idućoj fotografiji. Znaš li tko je on?
1898. na samom jugu grada sagrađena je jedna od najpoznatijih i tada najmodernijih zgrada u Pakracu. Možeš li gledajući sliku prepoznati o kojoj se građevini radi?

           

Prepoznaješ li građevinu na slici. Danas je nažalost više nema ali sagrađena je još 1906. kada je počela s radom i opskrbom grada električnom energijom. Zvala se…?

Tko je gospođa na slici, inače jedna od najvažnijih članica  obitelji Janković?

Znate li možda gdje se nalazi ovaj tajnoviti tunel u Pakracu?


Prepoznaješ li ovo mjesto koje i danas postoji u šumi Kalvarija  sa ove stare fotografije iz 1935. ? Zove se...

Znaš li kako se zove ova kapela na slici koja se i danas uzdiže u pakračkim vinogradima?

Ovo kameno stubište iskopano je kao dio arheoloških istraživanja na jednom nama vrlo bliskom arheološkom lokalitetu. Znaš li gdje?

Skip to content