Domovinski rat očima povjesničara

Povodom obilježavanja VRO Bljesak 2022. i u suradnji s Udrugom hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Gradskom knjižnicom Pakrac i Gradom Pakracom organiziramo večer pod nazivom “Domovinski rat očima povjesničara”.
Zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Hrvatskim institutom za povijest i to podružnicom Slavonije, Srijema i Baranje u goste nam dolaze vrhunski znanstvenici i povjesničari sa Instituta, ali i iz Hrvatskog memorijalnog – dokumentacijskog centra Domovinskog rata.
Suradnja ove dvije institucije traje godinama, a najvidljiviji rezultat su brojni članci o Domovinskom ratu koji se objavljuju u Godišnjaku Podružnice. Na naslovnici 20. broja ovog godišnjaka – odnosno Scrinie Slavonice nalazi se fotografija iz Pakraca, upravo iz Bljeska.
Svi naši gosti će na svoj način dati osvrt na događanja u Domovinskom ratu i uopće proučavanja ove teme očima znanstvenika, povjesničara.
Izuzetna nam je čast najaviti sljedeće govornike i predavače na ovom događanju:
Predstavljanje:
Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje “Scrinia Slavonica : Godišnjak Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest, brojevi 20 (2020) i 21 (2021) ” / prof.dr.sc. Miroslav Akmadža, voditelj Podružnice te dr.sc. Stanko Andrić, glavni urednik časopisa.
Predavanje:
Izv. prof., dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno -dokumentacijskog centra Domovinskog rata, “Djelatnost ustanove”
dr.sc. Ana Holjevac Tuković, viši arhivist, voditeljica Odjela arhivskog gradiva Domovinskog rata , “Arhivski fondovi srpske provenijencije pohranjeni u Hrvatskome memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata”
Mate Rupić, prof., viši arhivist, pomoćnik ravnatelja
Pozivamo Vas da nam se pridružite u ponedjeljak 2. svibnja u 18.00h u Gradskoj vijećnici. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane!
Skip to content