Barun Franjo Trenk u Pakracu!

U petak 26.3. uz ograničeni broj uzvanika, zbog poštivanja epidemioloških mjera, otvorili smo izložbu Barun Trenk – Novo lice legende. Barun Trenk je jedna od najosebujnijih povijesnih osobnosti Hrvatske ali i Europe.

Dio pakračke povijesti je vezan uz njega slijedom činjenica kako je bio vlasnik pakračkog vlastelinstva sredinom 18.st., novačio je s ovog posjeda veliki broj svojih pandura, a ovdje nam je ostavio i svoj dvorac – vojarnu, zgradu bivše Učiteljske škole i Gimnazije.

Izložba koju možete razgledati u našem muzeju nastala je u Gradskom muzeju u Brnu i to kao rezultat višegodišnjih istraživanja provedenih na mumificiranom tijelu baruna Trenka koje se ondje čuva u Kapucinskom samostanu. Veliki broj stručnjaka iz povijesti, forenzike, antropologije ali i informatike sudjelovali su na vrlo kompleksnom istraživanju koje nam je napokon dalo odgovore na čitav niz dosada neodgovorenih pitanja ali i predrasuda vezanih uz lik i djelo ovog legendarnog vojskovođe i generala. Na ovoj izložbi se možete upoznati s pravim Trenkom do te mjere da je rekonstruiran i njegov pravi izgled te je ovaj lik i animiran u originalnom povijesnom okruženju. Ovo je jedna od rijetkih prilika za upoznavanje s kompletnom rekonstrukcijom jedne važne povijesne osobnosti koja uključuje i glavu ali i cijelo tijelo.

Izložba je prevedena na hrvatski  zahvaljujući suradnji Gradskog muzeja u Požegi, Gradskog muzeja Bjelovar i Muzeja grada Pakraca i prenesena je u Hrvatsku prošle godine. Inače, originalna izložba Gradskog muzeja u Brnu je u Pakracu proširena povijesnim predmetima vezanim uz Trenka koje smo za ovu prigodu posudili iz Gradskog muzeja u Požegi, Muzeja Slavonije u Osijeku  te iz privatnih zbirki Nives Matijević i Vjeke Krambergera. Predstavlja zanimljiv spoj povijesti i moderne tehnologije koja je ovdje iskorištena na najbolji mogući način. Zahvaljujemo se svima koji su omogućili njeno predstavljanje u Hrvatskoj, predsjedniku Trenkovih pandura Vladimiru Potnaru, Goranu Hruški iz Državnog arhiva u Požegi,  kolegama iz Gradskog muzeja u Požegi i iz Gradskog muzeja u Bjelovaru te Petru Vachutu iz Gradskog muzeja u Brnu.

Izložbu u našem muzeju možete razgledati u radno vrijeme muzeja i to ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8.00 – 16.00, a utorkom i četvrtkom radimo cijeli dan od 8.00 do 19.00. Ako želite pogledati izložbu u neko drugo vrijeme sve što trebate napraviti je prethodno se najaviti na e-mail muzej@pakrac.hr ili telefon 034/411-113.

Ne propustite ovu priliku susreta s novim licem legende u našem muzeju!

 

Skip to content