Izložba razglednica “Pozdrav iz Pakraca”

Povodom obilježavanja Dana grada Pakraca u srijedu, 13.3.2024., u 18:00 sati u muzeju svečano otvaramo novu izložbu pod nazivom „Pozdrav iz Pakraca“.
Na ovoj izložbi po prvi put predstavljamo zbirku starih razglednica koju muzej sakuplja od svog osnivanja 2005. godine. Najstarija razglednica u ovoj zbirci datira iz 1898., a na izložbi ćemo predstaviti i razglednice nastale kroz cijelo 20.st. kao i one nastale u ratnim godinama 90-ih. Ovi mali kartonski pozdravi su kao muzejski predmeti izuzetno važni i to iz više kutova gledanja. Na njima su slikovno dokumentirane promjene i izmjene pakračke gradske jezgre, osim toga njihov pisani dio je najčešće vrlo vrijedan izvor različitih povijesnih podataka. Razglednice koje predstavljamo na izložbi su pakračke ali su prikupljene s različitih strana Europe i svijeta kamo su bile odaslane tijekom dugog razdoblja u kojem je slanje razglednica bilo izuzetno popularno. Danas se sve manje koriste i šalju, stoga je ova izložba i pokušaj da se ovaj način komunikacije ponovno potakne i popularizira.
Ne propustite izložbu koja predstavlja jedinstvenu šetnju ulicama starog Pakraca te se upoznajte s najvažnijim i najljepšim dijelovima povijesnog razvoja grada.

Skip to content