NIK TITANIK “Kronika hrvatske gluposti”

S velikim veseljem najavljujemo sljedeću izložbu u našem muzeju. Nakon povijesne izložbe o „Zvečevu“ predstavljamo vam nešto sasvim drugačije – retrospektivnu izložbu jednog od najvećih hrvatskih karikaturista Nika Titanika. Ova izložba predstavlja povijest, razvoj, stil i djelovanje jedinog suvremenog karikaturista, vjerojatno i na svijetu, koji na dnevnoj bazi crta dvije karikature za jedne dnevne novine. Arhiva Nika Titanika broji preko 13.500 objavljenih karikatura. Istovremeno, ova retrospektivna izložba ukazuje na važnost i prijeku potrebu karikature u suvremenom društvu kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog te pronicljivog korektiva društva i svijeta u kojem živimo. U svojim radovima često se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko se danas smatra uspješnim i je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe.
Nakon impresivnog otvorenja ove retrospektivne izložbe Nika Titanika krajem 2019. godine u Muzeju Mimara, kada se okupilo preko 500 zainteresiranih posjetitelja na otvorenju, mnogi muzeji i galerije iskazali su interes ugostiti izložbu te je retrospektiva Nika Titanika tijekom 2020., 2021. i 2022. godine proputovala Hrvatskom, a svoje putovanje nastavlja i u 2023. godini!
Prvo otvorenje retrospektivne izložbe Nika Titanika “Kronika hrvatske gluposti” u 2023. godini održat će se u petak 10. ožujka 2023. s početkom u 18 sati u Muzeju grada Pakraca. Kustosica izložbe je diplomirana povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.
Na izložbi će posjetitelji moći razgledati selekciju najboljih karikatura Nika Titanika nastalih u posljednjih 29 godina profesionalnog djelovanja – od prve nacrtane i prve objavljene karikature, preko nagrađenih karikatura i onih koje su izazvale najviše komentara, pa sve do recentnih radova. U sklopu otvorenja izložbe bit će održana i promocija prvog strip albuma Nika Titanika pod nazivom “1573.” koji je Nik Titanik izdao krajem 2019. godine. Na otvorenju će zainteresirani posjetitelji moći prolistati, ali i kupiti primjerak stripa s Nik Titanikovim autogramom ili posvetom po želji.
Izložbu ćete u Muzeju grada Pakraca moći posjetiti sve do 1. travnja 2023. i uopće se ne šalimo oko toga!

Skip to content