„Obitelj Janković u Slavoniji, od prvog do posljednje“

Pridružite nam se na svečanom otvorenju izložbe o plemićkoj obitelji Jankovića Daruvarskih, u Muzeju grada Pakraca, u petak 26. siječnja 2024. godine u 18 sati.

Obitelj Janković jedna je od najznačajnijih slavonskih plemićkih obitelji koja je ostavila dubok trag u gospodarskom, političkom i kulturnom životu Slavonije u 18. i 19. stoljeću. Njihova imanja u Slavoniji obuhvaćala su Daruvar, Pakrac, Lipik i Stražeman. Danas se njihova ostavština, uglavnom dokumentarna, čuva u Gradskom muzeju Požega u Fondu Janković.
Izložba je rezultat međumuzejske i međuinstitucionalne suradnje između Muzeja grada Pakraca, Gradskog muzeja Požega, Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka i Odsjeka za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru te je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija te sredstvima Grada Pakraca.
Cilj izložbe je na jednom mjestu detaljnije predstaviti život, djelovanje i naručiteljsku aktivnost članova obitelji Janković kroz fundus Gradskog Muzeja Požega. Autori kataloga izložbe su doc. dr. sc. Ana Šitina Žepina (Sveučilište u Zadru, Odjel za povijest umjetnosti), Ivan Roth (Muzej likovnih umjetnosti Osijek) i Ivana Domanović (Gradski muzej Požega).

Izložba ostaje otvorena sve do 1. ožujka 2024. godine te se može pogledati u radno vrijeme Muzeja grada Pakraca.


Skip to content