Otvorenje izložbe “Slatki život – 100 godina tvornice Zvečevo”

S velikim veseljem najavljujemo novu, pravu izložbenu poslasticu u našem muzeju. Riječ je o gostujućoj izložbi Gradskog muzeja Požega „Slatki život – 100 godine tvornice Zvečevo“. Ova zanimljiva izložba prikazuje povijest i djelovanje tvornice koja je na početku nosila ime „Stock“ te kasnije „Zvečevo“, a ima značajno mjesto u povijesti požeške i slavonske industrije 20. st. Tijekom svoje povijesti tvornica je bila povezana sa švicarskom tvornicom Nestle, a bila je poznata po svojim inovativnim čokoladama. U Zvečevu je 1964. nastala i prva čokolada s rižom na svijetu, poznati Mikado, a tih godina nastaju i poznati brendovi Seka, Braco, Volim te, Samo ti, Mond… Zvečevo je u bivšoj Jugoslaviji bilo na drugom mjestu po proizvodnji alkohola te na trećem mjestu po proizvodnji kakao proizvoda. Tijekom 1960-ih godina tvornica je proizvodila bistre voćne sokove koje je izvozila po čitavoj Europi pa čak i na američko tržište. U čast tvornici i svim njenim bivšim i sadašnjim radnicima, Gradski muzej Požega pripremio je izložbu koja daje presjek djelatnosti i značaja ove tvornice u proteklih sto godina njenog djelovanja.
Vjerujemo da je većina nas upoznata sa onim starijim, ali i novim brandovima ove tvornice koja predstavlja neizostavni dio našeg kolektivnog sjećanja. Zato nam je drago što ćemo povijest njenog razvoja približiti i našoj publici!
Svečano otvorenje izložbe održat će se u petak, 9.12. s početkom u 18 sati u prostoru Muzeja grada Pakraca. Izložba ostaje otvorena do 31.1.2023.!
.
Skip to content