Kako je stario glavni gradski trg!

Na našem muzejskom tavanu čuvamo veliki broj starih razglednica i fotografija koji su nam vrlo vrijedne kao povijesni dokumenti samog izgleda i razvoja grada.


Možda je to najbolje pokazati i dokazati kroz slikovni materijal glavnog gradskog trga koji čuvamo. Samo središte grada – glavni gradski trg polako dobiva svoje potpuno novo lice. Unatoč različitim komentarima nitko ne može osporiti kako je grad napokon dobio uređeni centar koji i zaslužuje. Dosadašnja rješenja trga bila su prilično sporadična i slučajna izrađena. Trg je dugi niz godina bio korišten kao prostor za održavanje sajmova. Nakon gradnje nove zgrade općine 1954. dobio je novi izgled smještanjem spomen kosturnice i spomenika palom borcu u samom središtu trga dok je ostatak bio zasađen drvećem. Čak je i veliki arhitekt podrijetlom Pakračanin Zlatko Neumann izradio plan za novu regulaciju trga i novu zgradu općine 40-ih godina 20.stoljeća ali ovi projekti nikada nisu realizirani. 2019. Grad Pakrac je naručio izradu projekta za uređenje trga te je ovaj pred svojom konačnom realizacijom.
Trg je uređen na način da je spomenik palom borcu malo izmješten u stranu, šetalište je napokon uređeno i popločano, a opet veći dio trga zauzimaju drveće i zelene travnate površine. Mala građevina na samom trgu rekonstrukcija je stočne vage koja je nekada stajala na trgu ali je uklonjena prilikom uređenja trga 50-ih godina 20.stoljeća. Još uvijek se jasno vidi na starim razglednicama i fotografijama koje čuvamo u našim zbirkama ?

Skip to content