Međunarodni dan muzeja

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja (18.5.) u našem muzeju imamo besplatan ulaz za sve posjetitelje čak tjedan dana, od danas, 16. svibnja, do četvrtka, 23. svibnja. Trenutno možete razgledati Godišnju izložbu karikatura Hrvatskog društva karikaturista.

Međunarodni savjet muzeja (ICOM) ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja „Muzeji za edukaciju i istraživanje“ želi istaknuti značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje.

Mi smo s provođenjem ovogodišnje teme započeli prošlog mjeseca kada su naši arheolozi obavili terenski pregled i analizu nalaza sa arheološkog lokaliteta Komljenice sa zainteresiranim učenicima i studentima.

U utorak, 21.5., s početkom u 17 sati u muzeju nas očekuje radionica cijanotipije s našom dragom voditeljicom Marijanom Kapetanović.
Cijanotipija je jedna od fotografskih tehnika koju je otkrio John Herschel, engleski astronom, matematičar i fizičar 1842. godine. Princip postupka je da jedna od soli željeza pod utjecajem svjetlosti proizvodi tamno plavu otopinu koja ostane otisnuta na papiru. Nakon uvođenja drugih fotografskih postupaka, korištenje cijanotipije je skoro nestalo. Danas je fotografi ponovno otkrivaju kao novu izražajnu tehniku u stvaralaštvu. Na našoj radionici poigrat ćemo se s ponovno aktualnim tabletićima zahvaljujući Baby Lasagni, a na ovaj način možete ih ovjekovječiti u ovoj tehnici.
Broj polaznika na radionici je ograničen pa vas molimo da se prijavite za sudjelovanje na radionici što prije! Prijaviti se možete slanjem poruke na našem Facebook i Instagram profilu te slanjem e-maila na muzej@pakrac.hr.

Rim tim tagi dim ????


Skip to content